Gondoskodó figyelem + jól megválasztott fűmag = Minőségi, esztétikus gyepfelület!

A gyeptelepítés lépései

  1. Tereprendezés

Fontos feladat az egyenletes terep kialakítása. Az egyenetlenség miatt ugyanis gödrök, mélyedések alakulhatnak ki, melyek könnyen csapadék gyűjtővé válhatnak. A tócsában pedig kipusztul a fű! Igyekezzünk összefüggő területet kialakítani. Tagoltabb térben, bokrok, fák, ágyások kerülgetésével nehezebb a gyepápolás, az egyenletes fűnyírás.

  1. Talajelőkészítés

A fűmagot csak jól előkészített talajba érdemes elvetni. Ez pedig a tápanyagokkal való feltöltéssel kezdődik. Erre a célra a cégünk által kifejlesztett Vitál műtrágyát vagy a Pázsit Vitamin Speciális Gyeptrágyát ajánljuk. A trágyát ásással vagy kultivátorozással keverjük a talajba, majd a talaj felszínét finoman gereblyézzük el.

  1. Gyommentesítés

Ne felejtsük el, hogy a füvesítés előtt mindenképpen gyommentesítenünk kell a területet. Erős gyomtársulás esetén akár többszörös gyomirtózásra is szükség lehet. A gyomirtást totális hatású, levélen keresztül szívódó gyomirtó szerrel végezzük el.

  1. Fűmagkeverék kiválasztása

Fontos feladat a megfelelő fűmagkeverék kiválasztása. Ehhez azonban el kell dönteni, hogy mi lesz a gyep rendeltetése. Napozásra alkalmas tér szükséges, vagy csak az esztétikai látvány az igény? Az sem mindegy, hogy milyenek az adott terület fényviszonyai. Árnyékos helyekre a Lugas és a Dekor Park keverékünket, szárazabb részekre pedig a Kentaur és Sahara termékünket ajánljuk. Széles termék választék a speciális igényeket kívánja szolgálni (pl. gyep felújítás, sport célok, gyors kelésű keverékek), részletek webáruházunkban.

  1. Vetés

A megfelelően előkészített, aprómorzsás szerkezetű, talajra a fűmagot egyenletesen szórjuk ki. Általában 1 kg fűmagkeverék kb. 33-35 négyzetméter területre elegendő. Az elvetett fűmagot sekélyen a talajba kell keverni, mert a talaj felszínén nem csírázik ki. A vetési feladat a talaj tömörítésével fejeződik be.

  1. Vetés utáni teendők

A friss gyepvetés talaját folyamatosan nedvesen kell tartani, ami legalább napi egy, esetleg két öntözést tesz szükségessé. Kb. 10-14 nap alatt az elvetett keverék kikel. (Kivételt képez a Zöld Turbó keverék, melynek vetése után 5-7 nap elteltével zöld gyepben gyönyörködhetünk.

2016.02.26.