Gyeptelepítési tanácsadó

Amit a gyeptelepítésről, gyepgondozásról feltétlenül tudni kell:

Fűmagvetés előtt lazítsuk fel a talajt, majd távolítsuk el a területről a nagyobb köveket, gyökereket.
Alkalmazzunk vegyszeres gyomirtást a kelő gyomok ellen, majd ezek elpusztultával ismételten lazítsuk fel a talajt, ásó segítségével.
Vetni tavasszal (márciustól-júniusig) illetve ősszel (augusztustól-októberig) ajánlott.
A fű magvakat vetőgéppel, vető kocsival, vagy kézi vetéssel, egyenletesen elszórva juttassuk ki a területre, két részletben, a második menetben az első vetés irányára merőlegesen haladva.
A majdani gyepfelület széleinél vessük sűrűbben a fűmagot.
Miután elvetettük, gereblyével oszlassuk el a területen, ügyelve arra, hogy ne gereblyézzük túl mélyre a magvakat. A talajt tömörítsük kerti henger segítségével, majd esőztetve alaposan öntözzük meg a területet.
A csírázás ideje alatt mindig tartsuk nedvesen a talajt.
Az első nyírásra akkor kerüljön sor, amikor füvünk elérte a 10-12 cm-es magasságot. Ekkor úgy állítsuk be a vágásmagasságot gépünkön, hogy a fűnek csak a felső harmadát távolítsa el, tehát 6-7 cm magasságú állományt hagyjunk meg. A következő nyírások alkalmával már alacsonyabbra nyírhatjuk gyepünket.
Ahhoz, hogy pázsitunk mindig egészséges, élénkzöld képet mutasson, érdemes a vegetatív időszakban (március-áprilistól szeptemberig) műtrágyával pótolni a nyíráskori nyesedékkel eltávolított tápanyagot. Ehhez ajánljuk Pázsit vitamin elnevezésű speciális gyeptrágyánkat.
A vetés után kelő gyomokat távolítsuk el mechanikusan, illetve a kelés utáni 6. héttől kezdve alkalmazhatunk specifikus gyomirtó szereket is.

Milyen fűmag keveréket használjunk?

A megfelelő fűmag keverék kiválasztásához alapvetően kertünk, területünk természetes adottságait, illetve a tervezett igénybevételt kell figyelembe vennünk.
Az átlagos kertekben általában találkozunk napos, illetve árnyékos területekkel, ahol a gyep más-más körülményeknek van kitéve. Napos területre javasoljuk a Kentaur fantázianevű keverékünket, mely a szárazságot, és a tűző napfényt jól tűrő fajösszetétellel rendelkezik.
Árnyékos zugokban, nagyobb fák alá a Lugas keverékünk javasolható.
Amennyiben a gyepterületet csak díszítő céllal szeretnénk létesíteni, s nem lesz kitéve komolyabb igénybevételnek, számottevő taposásnak, úgy a Niagara Pázsit fantázianevű keverékünk az ideális a vetéshez.
Ha gyepünket sportolási céllal, kikapcsolódásra gyakran igénybe szeretnénk venni, illetve nagytestű kutyával rendelkezünk, vagy gyermekeinknek szeretnénk a mindennapi játékhoz területet biztosítani, válasszunk sport fűmag keveréket. Ebben az esetben Professzionális keverékeink közül a Stadion Sport, Standard keverékeink közül a Biliárd Sport ajánlható elvetésre.
Természet közeli kert kialakításához javasoljuk Százszorszép keverékünket, mellyel megteremtheti kertjében a tavaszi virágos mezők hangulatát.
Amennyiben már meglévő gyepfelületén szeretné helyreállítani a kiritkult, kipusztult gyepfoltokat, úgy Önnek a Felújító fűmagkeverékünk siet a segítségére.

2014.09.02.