Őszi füvesítés? IGEN!

Füvesítés ősszel

A füvesítést, legyen szó tavaszi-vagy őszi vetésről, mindig érdemes minőségi eszközökkel, jó minőségű vetőmagokkal, megfelelő talajelőkészítés és öntözés mellett elvégezni. Ezzel nem csak a saját munkánkat könnyítjük meg, de a gyepünk minőségén is sokat javítunk.

 

A talajelőkészítés során az alábbi elemekre kell fókuszálnunk:

 A talaj tápanyagtartalmát, amennyiben szükséges növelnünk kell, ezt komposzttal, vagy műtrágyával is elvégezhetjük. A füvünk számára optimális 15-20 cm-es termőföld réteg meglétére is ügyeljünk. A talajunkban lévő, még ki nem kelt gyomokról se feledkezzünk meg, ezért lehetőleg megbízható, forrásból szerezzük be a talajt. A vetés előtt mindenképp érdemes gyomírtani. Ajánlott a glifozát tartalmú totális gyomírtószerek használata, amelyek a növények levelén, illetve a szárukon szívódnak fel. Ezek a szerek kb. 10-14 nap alatt fejtik ki a hatásukat. Igyekezzünk továbbá aprómorzsás szerkezetű talajfelszínt kialakítani az egyenletesebb magkelés érdekében.

Ha mindent jól végeztünk jöhet a vetés!

Az őszi füvesítést augusztus utolsó hetében/ szeptember elején kezdhetjük. A mérsékeltebb hőmérsékletnek, és a csapadékosabb időjárásnak köszönhetően ideális környezet alakul ki a keléshez, továbbá a melegigényes gyomok fejlődése is ebben az időszakban esik vissza. A vetés során érdemes itt is szem előtt tartanunk a kevesebb néha több elvet. Ajánlott 1 kg fűmagkeveréket kb. 30 m2 -re kijuttatni, ha túl keveset szórunk ki akkor az esetlegesen kikelő gyomok nyomhatják el a füvünket, ha túl sokat szórunk ki, akkor a bokrosodás után, a túl sűrű füvünk nem fog eléggé szellőzni, amely a gombás betegségeknek fog kedvezni. Annak érdekében, hogy a szél ne fújja el, és a madarak ne csipegessék fel a fűmagot, érdemes hengerrel, és gereblyével óvatosan, nem túl mélyen a talajba dolgozni.

Öntözés

Egy megfelelően telepített öntözőrendszerrel nem csak vizet spórolhatunk, hanem gyepünket is gyönyörűvé varázsolhatjuk. A hagyományos tömlős öntözéshez képest nem csak megkönnyíti a munkánkat, de sokkal egyenletesebb kelést és fejlődést biztosít a gyepünknek. A vetést követően minden nap öntözzünk, természetesen időjárás függvényében, ugyanis az első 2-3 hét kritikus lehet. Ne hagyjuk elszáradni a gyepünket, viszont a túlöntözést kerüljük, különben a füvünk gyökérzete elrohad a pangóvíztől.

 

Nyírás

A fű nyírása is szerves részét képezi a pompás pázsit kialakításának. Ha jól szeretnénk csinálni érdemes 8-10 cm-es magasságnál már nyírnunk. Az első alkalommal 5-6 cm-es magasságra állítsuk be a fűnyírónkat. A vágási magasságot akkor állítjuk be ideálisan, ha maximum a füvünk magasságának felét vágjuk le. Ne feledjük, hogy minél kisebb a füvünk annál kisebb lesz a gyökér felületünk, így előbb kiszáradhat. A nyári melegebb időszakban ezért igyekezzünk magasabbra hagyni a füvünket, ez növeli a stressztűrést is egyaránt.

Mindent összevetve kitűnő minőségű fűmag, megfelelő talajelőkészítés és gyomirtás, precíz vetés, optimális öntözés és a fejlettségi állapothoz, időjáráshoz igazodó nyírás szükségeltetik egy pompás pázsit kialakításához.

Ha minőségi fűmagot szeretnél megrendelheted a webáruházunkban: https://webaruhaz.agro-largo.hu/

 

Nagy Sándor

2019.09.02.