Őszi füvesítés

A nyári száraz időszakot követő hűvösebb és csapadékosabb korai őszi időszak optimális ideje a fűvetésnek a házi kertekben de akár a nagyobb, rekultiválásra váró területeken vagy a töltésoldalaknak is. A fűmag vetése előtt azonban gondot kell fordítani a talaj előkészítésére. A gyeptelepítésről valamint a gyepgondozásról bővebben a gyeptelepítési tanácsadó részben olvashat.

 

Miért előnyösebb az őszi fűvetés a tavaszinál?

Az őszi időszakban a talajt gyomtalanítása jobban kivitelezhető, a totálgyomirtás sok évelő gyom ellen kora tavasszal élettani okok miatt nem lehetséges. A fűmagkelésbe így sem kerülhető el a magról kelő gyomok megjelenése, de ez sokkal kisebb riadalmat keltő dolog, mint tavasszal, mert a gyomok nagy része télen kifagy. A tavaszi időszakban történő füvesítésben a legtöbb gondot felgyomosodás okozza, amelyet, ha nem kezelnek, akár a gyep életébe is kerülhet.

Másik előnye az őszi gyeptelepítésnek hogy a nemkívánatos talajéletre jobban lehet hatni, mert nyár végén még minden kártékony talajlakó fenntartózkodik a legfelső talajrétegben, amire minden gond nélkül tudunk akár vegyszeresen, akár mikrobiológiai módszerrel hatni. 

Harmadrészt a nyáron kiégett gyeprészeket őszi felülvetéssel könnyen eltüntethetőek.

 

Az őszi vetés hátrányai

A túl késői vetés veszélye, hogy a téli csapadék összemoshatja a magokat, így tavasszal szükséges lehet egy felülvetés, valamint annak hengerezése. Az elvetett, de ki nem kelt magok télen a talajban pihennek, nem fagynak ki, majd tavasszal amikor a talaj hőmérséklete eléri a 6 celsius fokot, kicsíráznak.

Őszi füvesítéshez az alábbi termékeinket alánjuk:

 

Hobby garden termékcsalád:

Azon fűkeverékek tartoznak ide melyek viszonylag kevés gondozást igényelnek, és az erősebb igénybe vételt mérsékelten bírják.

 

Magic garden termékcsalád:

Általános célú fűkeverék tartoznak ide, melyek alkalmasak nagyobb igénybevételnek kitett gyepfelület létesítéséhez.

 

Profi garden termékcsalád:

A keverékek finom, vékony levelű, sűrű növésű, minőségi fűféléket tartalmaznak.

 

Speciális keverékek:

Töltések és rekultivációs területek füvesítésére használható fűkeverékek tartoznak ide.

 

 

2015.09.14.