Tavaszi teendők a gyeppel

A téli időszak végével a növények újult erővel indulnak neki a következő szezonnak. A tavaszi hőmérséklet emelkedésével valamint a nappalok hosszabbodásával a gyep növekedése megkezdődik, beindul a tápanyagfelvétel ezenkívül a talajlakó organizmusok tevékenysége is intenzívebbé válik. Ilyenkor válnak időszerűvé javító-indító munkafolyamatok, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges pázsit növekedéséhez. Ezeket kellően meleg és száraz időben javasolt végezni.

  • Gyep szellőztetés

Első teendőnk az elhalt fűmaradványok valamint mohadarabok kigereblyézése valamint a talajréteg sekély levegőztetése. Ezt hegyesebb fogú gereblyével, speciális vágógereblyével, vagy gyepszellőztető géppel és végezhetjük. A leggyakoribb hiba, hogy túl korán vagy túl mélyen történik a gyepszellőztetés. Amíg a föld alja fagyott és a fű nedves, addig a gyepszellőztetés csak szétroncsolja a fű szerkezetét, a 2-3 cm-nél mélyebb lazítással pedig megsérthetjük a fejlődő füvek oldalhajtásait. Ezért érdemes megvárni amíg a talaj annyira felszárad, hogy már nem ragad, de még nedves, valamint hogy 2-3 cm-nél mélyebben nem végezzük a szellőztetést.

  • Műtrágyázás

Másik fontos tavaszi teendő a gyepek tápanyag utánpótlása. A fűfélék levelének a megfelelő növekedéshez nitrogénre, mostohább körülmények tűrésére káliumra, a gyökérzet fejlődéséhez pedig foszforra van szüksége. Ezeken kívül kisebb mennyiségben egyéb elemek – melyeket összefoglalóan mikroelemeknek neveznek – szintén fontosak a gyep megfelelő növekedéséhez. A jó gyeptrágya többféle tápanyagot tartalmaz, ezt komplex műtrágyának neveznek. Ez azért hasznos mert nem egyoldalúan táplálja a növényeket. Web áruházunkba ezért is komplex műtrágyákat találhat.

A legpontosabb kijuttatást különféle szóró kocsikkal tudjuk végezni, a legegyszerűbben pedig kézzel. Mivel műtrágya nagyon apró szemű, ezért az utóbbinál nehéz megbecsülni hogy sikerült-e a szükséges mennyiséget elszórnunk a gyepre. Ezt úgy lehet kiküszöbölni hogy a műtrágya granulátum szemcseméretével és tömegével azonos, lebomló, vagy semleges anyaggal keverve végezzük a műveletet (homok, fűrészpor, stb.).

Egy 100 m2 területű kertben a Pázsitvitamin gyepműtrágyánkból 3,5-4 kg a javasolt dózis. Ezek változhatnak a talaj tápanyag szolgáltató képességének függvényében.

Új gyep telepítése előtt pedig a Vitál általános kerti műtrágya kijuttatását javasoljuk.

  • Első nyírás

Az első nyírást száraz körülmények között érdemes végezni, mert a sáros talajon könnyű egyenetlenségeket létrehozni, valamint oda kell figyelni hogy ne legyen túl rövid a vágás (ne a nyáron használat magasságra állítsa a fűnyírót hanem a kétszeresére). A rosszul időzített nyírás a fű sárgulásához vezethet. Ha közvetlen utána fagy éri, akkor még jobban is károsodhat. Csak nagyon keveset vágjon le elsőre!

  • Esőpótló öntözés

Érdekesnek hangozhat hogy tavasszal öntözni kell a gyepet de vannak olyan esőmentes periódusok amikor öntözés nélkül fennállhat a veszélye annak hogy a fű elszárad. A ritkábban és nagyobb adagokban történő öntözés javasolt mert a kisadagú és sűrű öntözést esetén fű gyökere a talajfelszín közelébe megy és a nagyobb szárazság esetén könnyen kiég.

  • Gyep felújítás

Március végétől lehet megkezdeni a kikopott foltok újrafüvesítését. Erre legjobban a 100%-ban angolperjét (Lolium perenne L.) tartalmazó termékek javasolhatóak. A Felújító fűmag terméküket ilyen célra alkottuk meg.

  • Új gyep létesítése

A füvesítés legoptimálisabb időpontja az ősz, új gyepet azonban létesíthetünk tavasszal is, mikor a talajhőmérséklet már elérte a 10 fokot. Ez általában április második felétől várható. Telepítés előtt aprómorzsás, gyommentes és tömörödőt talajt készítsünk elő. A tavaszi gyepesítés azért kockázatos mert a legtöbb gyom is ekkor fejlődik így az ezekkel való küzdelem lesz a fő probléma. Ellenük a megfelelő gyomirtással és kaszálással védekezhetünk. Ha nagyon megritkult a gyepállomány, érdemes a foltokat fűmaggal felülvetni. Új telepítéshez a meglévő fűkeverékeink mellett a következő új termékeinket is figyelmébe ajánljuk:

A gyors csírázást keresők számára a Zöld Turbó termékünket javasoljuk.

A gyomoktól mentes területekre vethető a lassú fejlődésű Relax fűkeverékünk ami 30 százalékkal kevesebb fűnyírást igényel.

A változó klímaadottságokhoz alkalmazkodva kevesebb öntözéssel is beérő fűfajokat tartalmazó keverékünk pedig a Sahara.

2018.01.26.