Largo Vino szőlő sor - fűmagkeverék

Largo Vino 25 kg

55 720 Ft

Leírás

Largo Vino sorköztakaró keverék

A Largo Vino sorköztakaró keverék többéves kísérleti tevékenységünk által kifejlesztett új, speciális sorköztakaró keverék. A célnak legjobban megfelelő aljfüvekből és pillangósokból áll. Elsősorban szőlő és gyümölcsös ültetvények sorközeinek fedésére ajánlott.

A több éves keverék (3–5 év) kiváló talajtakarással, a teljes borítottság elérése után jó gyomelnyomó képességgel, taposás tűréssel és erózió védelemmel rendelkezik. A pillangósok megkötik a légköri nitrogént. Az így kialakított gyepsáv csökkenti a porképződést és kedvezően befolyásolja a nyári mikroklímát. Pozitívan hat a talaj vízháztartására és csökkenti a művelési költségeket.

A beállt növényzetet vegetációs időszakban 2–3 kaszálással ápolhatjuk (május vége-június eleje, ill. szüret előtt).

Összetétele:
Angol perje (Lolium perenne): 30 %
Vörös csenkesz (Festuca rubra): 30 %
Juhcsenkesz (Festuca ovina): 25 %
Réti perje (Poa pratensis): 5 %
Fehérhere (Trifolium repens): 5 %
Szarvaskerep (Lotus corniculatus): 5 %

Kiszerelés: 25 kg

Javasolt vetőmagnorma: 25–30 kg/h

 

Néhány gondolat az ültetvények sorköztakaró magkeverékeiről.

Az ökológiai szemléletű szőlő és gyümölcstermesztés új megoldásokat hozott magával a talajvédelem szempontjából. A szélsőségesebbé váló időjárás, a víz és szélerózió okozta talajkárok, a növekvő üzemanyag költségek, a gyomirtással együtt járó növekvő vegyszerterhelés egyre nagyobb érdeklődést váltott ki a gazdákból a sorköz zöldítéssel kapcsolatban.

Előnyei miatt egyre terjed a hagyományos művelésű kultúrákban is, mivel a sorköztakaró növényzet telepítése kiváló lehetőséget nyújt a kémiai gyomirtással kombinált, egyoldalú talajműveléssel szemben. Nagyon fontos viszont a keverék összetétele, ha valóban az előnyeit szeretnénk élvezni.

A szőlő és gyümölcs sorközökbe tervezett Largo Vino sorköztakaró keverék aljfüvekből és pillangósokból áll. A választott növények második évtől érik el teljes borítottságukat és állnak ellen a gyomkonkurenciának, viszont nem támasztanak versenytársat a tápanyagok és a víz felvételének. Sekély gyökérzetük védi a talajt az erózióval és a deflációval szemben, és megakadályozzák a tápanyagok lemosódását.

Az alacsonyra növő füvek (angol és réti perje, vörös és juhcsenkesz) méretüknél fogva nem okoznak gondot a zöldmunkák elvégzésében, és költséghatékonyan alacsonyan tarthatók. Mindezek mellett nem elhanyagolható a Largo vino sorköztakaró keverékben alkalmazott pillangósok (fehérhere, szarvaskerep) nitrogénmegkötő szerepe sem. Ez kedvezően hat a talaj tápanyagtartalmának megőrzésére, a tápanyagok felvehetővé tételére. A termesztést nem hátráltató fajok évelő borítottságukkal esztétikai szempontból is növelik az ültetvények értékét. Ráadásul nagyobb esőzések után hamarabb átjárhatóvá válik a terület, a fontos gépi munkák jobban ütemezhetők, kevesebb taposási kár mellett.

Friss telepítésű, fiatal szőlő és gyümölcsültetvényeknél az első években célravezetőbb lehet az időszakos takarónövényzet. Az ősszel elvetett, majd tavasszal, kora nyáron felszámolásra kerülő növények vízfogyasztása kevésbé jelentős.

 

További információk

Tömeg 25 kg

Parkfű kategóriák

Szűrők

Kiszerelések

Kalkulátor használata:

Adja meg a füvesítendő terület szélességét és hosszúságát. A kalkulátor kiszámolja hány kilogramm parkfűmagra lesz szüksége.

Parkfű kategóriák

Szűrők

Kiszerelések

Parkfű kategóriák

Szűrők

Kiszerelések

Parkfű kategóriák

Szűrők

Kiszerelések

Parkfű kategóriák

Szűrők

Ebben a kategóriában nincsen elérhető szűrő.

Takarmánynövények
kategóriák

Szűrők