Néhány gondolat az ültetvények sorköztakaró magkeverékeiről.

Az ökológiai szemléletű szőlő és gyümölcstermesztés új megoldásokat hozott magával a talajvédelem szempontjából. A szélsőségesebbé váló időjárás, a víz és szélerózió okozta talajkárok, a növekvő üzemanyag költségek, a gyomirtással együtt járó növekvő vegyszerterhelés egyre nagyobb érdeklődést váltott ki a gazdákból a sorköz zöldítéssel kapcsolatban.

Előnyei miatt egyre terjed a hagyományos művelésű kultúrákban is, mivel a sorköztakaró növényzet telepítése kiváló lehetőséget nyújt a kémiai gyomirtással kombinált, egyoldalú talajműveléssel szemben. Nagyon fontos viszont a keverék összetétele, ha valóban az előnyeit szeretnénk élvezni.

A szőlő és gyümölcs sorközökbe tervezett Largo Vino magkeverékünk aljfüvekből és pillangósokból áll. A választott növények második évtől érik el teljes borítottságukat és állnak ellen a gyomkonkurenciának, viszont nem támasztanak versenytársat a tápanyagok és a víz felvételének. Sekély gyökérzetük védi a talajt az erózióval és a deflációval szemben, és megakadályozzák a tápanyagok lemosódását.

 

Az alacsonyra növő füvek (angol és réti perje, vörös és juhcsenkesz) méretüknél fogva nem okoznak gondot a zöldmunkák elvégzésében, és költséghatékonyan alacsonyan tarthatók. Mindezek mellett nem elhanyagolható a keverékünkben alkalmazott pillangósok (fehérhere, szarvaskerep) nitrogénmegkötő szerepe sem. Ez kedvezően hat a talaj tápanyagtartalmának megőrzésére, a tápanyagok felvehetővé tételére. A termesztést nem hátráltató fajok évelő borítottságukkal esztétikai szempontból is növelik az ültetvények értékét. Ráadásul nagyobb esőzések után hamarabb átjárhatóvá válik a terület, a fontos gépi munkák jobban ütemezhetők, kevesebb taposási kár mellett.

 

Friss telepítésű, fiatal szőlő és gyümölcsültetvényeknél az első években célravezetőbb lehet az időszakos takarónövényzet. Az ősszel elvetett, majd tavasszal, kora nyáron felszámolásra kerülő növények vízfogyasztása kevésbé jelentős.

Zöldtrágya növényekből álló keverékeinkLargo P.F.BLargo Rapid.

Ha idős ültetvényünk van és talajunk vízháztartása rendkívül kedvezőtlen, megoldást jelenthet, ha kezdetben csak minden második sorközt vetünk el évelő magkeverékkel. A köztes sorokat továbbra is művelhetjük vagy elvethetjük időszakos zöldtrágya növényekkel. A meredek lejtésű, erózió által kiemelten veszélyeztetett, idősebb ültetvényekben minden sorközben alakítsuk ki az állandó sorköztakaró állományt.

 

Intenzív gyümölcsösök, magasabb törzsű ültetvények megfelelő választása lehet Lugas keverékünk. Kiváló ár-érték arányú, árnyéktűrő keverék.

 

Minden esetben javasoljuk, hogy a sorközi takarónövényzet vetését vetőgéppel végezzük.

Erre alkalmasak a kimondottan szőlő és gyümölcsültetvények számára kifejlesztett sorközvetőgépek (Güttler GreenManager) vagy a hasonló kialakítású gyep felülvető gépek (Güttler GreenMaster és GreenSeender). A munkaszélességet célszerű a lehető legszélesebbre állítani, hogy minél kisebb legyen a vetetlen soralj szélessége. Ha más nincs, szórva is vethetünk, a legfontosabb ültetvényeink és talajaink megóvása, sor és tőtávtól, térállástól függetlenül.