ZÖLDÍTÉSI PROGRAM

Az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok összessége.

Ezek:

  • az állandó gyepfelületek fenntartása
  • növénytermesztés diverzifikációja
  • az ökológiai jelentőségű területek kijelölése

 

2017-es változások a zöldítésben:

 

A zöldítésnél az elmúlt két év tapasztalatai alapján annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelése, fenntartási időszakot írnak elő. Így a vetéstől számított legalább 60 napig az ökológiai jelentőségű másodvetést a gazdálkodó nem forgathatja be. Emellett a spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból állandó kultúrának minősül. Kikerül a támogatott körből az olajretek.

 

Nitrogénmegkötő növények

A nitrogénmegkötő növények akkor is elfogadottnak minősülnek, ha a jogszabály 2. mellékletében felsorolt növények vagy azok nem nitrogénmegkötő növény keverékével a nitrogénmegkötő növény csíraszám aránya meghaladja az 50%-ot.

A nitrogénmegkötő növényekkel, azok keverékeivel, vagy a nitrogénmegkötő növényekkel és nem nitrogénmegkötő növények keverékeivel bevetett ökológiai jelentőségű területként figyelembe vett területen a minősített szaporítóanyag felhasználását a mezőgazdasági termelőnek
a) a minősített szaporítóanyag címkéjének másolatával, vagy
b) a minősítést igazoló bizonyítvány másolatával kell igazolnia, és a minősített szaporítóanyagot igazoló dokumentumokat öt évig meg kell őriznie, amelyet a Kincstár helyszíni ellenőrzés keretében jogosult ellenőrizni.

Nitrogénmegkötő növények telepítéséhez az alábbi linkre kattintva találhat vetőmagot. Nitrogén megkötő növények keveréke.

 

Ökológiai jellegű másodvetés
Az ökológiai jelentőségű másodvetés esetén eltörölték a július 1-i időkorlátot, így a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett első növény betakarítása után és a következő év első növényének vetése előtt, tárgyév október 1-jéig vetett keverék is elfogadható. Tehát most már akár júniusban is vethető zöldtrágyanövény.

Új szabály, hogy az ökológiai jelentőségű másodvetésnek a vetéstől számított legalább hatvan napig jelen kell lennie a mezőgazdasági termelő földterületén.

 

Az alkalmazható fajok listája hét növényfajjal bővülhet:

 

  • Sziki kender (Crotalaria juncea L.);
  • Négermag (Guizotia abyssinica);
  • Abesszin vagy etiópiai mustár (Brassica carinata);
  • Fekete zab (Avena strigosa);
  • Pannonbükköny (Vicia pannonica);
  • Len (Linum usitatissimum);
  • Takarmánybaltacim (Onobrychis viciifolia)

 

Termeléshez kötött támogatás
Az állattartókat érintően is több változás jelent meg, azonban a növénytermesztést illetően mutatunk be több fontos változást.
Az olajretek – a korábban beharangozottaknak megfelelően – kikerült a támogatható növények köréből. Az olajtökre, pedig külön jogcímen: ipari olajnövények kategóriában lehet támogatást igényelni.

A szálas fehérjetakarmány-növények esetében a vetőmag célú lucerna minimális vetőmagmennyiségét csökkentette le a jogszabályalkotó 8 kg/h-ra, a bíborherét, pedig egységesen 10 kg/h-ra. Ezen kívül több hereféle minimális vetőmagmennyisége is csökkent.

2017.04.12.