Egy fajtának akkor van értéke, ha el is lehet adni

A kedvezőtlenebb adottságú területeken is korrekt profit érhető el az aprómagokkal

A klíma- és energiaválságnak erősen kitett mezőgazdaság számára mi jelentheti a kiutat? A vetőmagszektor miben látná a megoldást? – a kérdést már ifj. Patakfalvi Péternek, az Agro-Largo Kft. ügyvezetőjének tettem fel.

– Az innováció szerepe persze a mezőgazdasági vállalkozásokban is felértékelődik, de a jelenlegi közgazdasági környezetben a vetésforgó fogalmát és célját is át kell gondolnunk. Az energiaválságra, a romló piaci környezetre és a gabonapiaci problémákra csak akkor tudunk választ adni, ha hosszú távon elköteleződünk az alternatív növények és azok vetőmagcélú termesztése mellett. Épp ezért a nagykultúrák helyett mi más alternatívát ajánlunk, a kukorica, napraforgó, repce és búza helyett olyan növénykultúrák szerepelnek a kínálatunkban, mint a lucerna, a vörös-, alexandriai és bíborhere, perjék, csenkeszek, rozsnok, pohánka, facélia, baltacim, és még sorolhatnánk. Mára ráadásul a parkfüvek területén az összes nagy multinacionális áruházláncba is beszállítunk, és exportpiacainkat is kiépítettük.

A tudásintenzív kultúrák eredményes termesztésének elsajátítása azonban kitartást igényel, az aprómagok vetőmagjának előállítása viszont biztos piaccal és előre kiszámítható gazdasági környezettel hálálja meg a befektetéseinket és a precizitásunkat Az aprómagok, főleg a pillangósok, kevesebb inputanyaggal is sikeresen előállíthatók, ennek a szerepe középtávon biztosan felértékelődik, és növeli a termesztési kedvet. Óriási előny továbbá, hogy a kedvezőtlenebb adottságú területeken is korrekt profit érhető el az aprómagokkal. Nemcsak a takarmányozás, már a gyepgazdálkodás is „csapatjáték”

Patakfalvi Péter

Ifj. Patakfalvi Péter ügyvezető, Agro-Largo Kft.

A vetőmagtermesztés „kényesebb”, több figyelmet igényel. Termelő és termeltető részéről is nehezebb a pálya?

– A gyepgazdálkodás fontos része a hazai mezőgazdaságnak. A tartós gyep- és legelőterületek az állatok takarmányozásában kiemelt szerepet játszanak, de tudjuk, hogy egy új kaszáló vagy legelő telepítése magas költséggel jár, épp ezért fontos, hogy partnereink gondosan előkészítsék a vetést, mivel beruházásunk hosszabb időre, akár 5–7 évre szól, tehát valóban nem csak vetünk-aratunk konstrukció ez. A takarmányfű-keverékek összeállítása is komoly szakmai támogatást igényel.

Folyamatosan kell hangsúlyoznunk közben, hogy minőségi takarmány csak minőségi növénytársításból származhat. A pázsitfüvek termesztési és hasznosíthatósági tulajdonságait takarmányozási értékük, bokrosodásuk és növekedésük/újrasarjadzási erélyük, valamint taposási és legeltetéstűrésük adja. És ez csak egy szelete a vetőmag-termeltetésnek, és bármennyire zárt rendszernek tűnik ez az ágazat, a szakmai háttér elengedhetetlen, hiszen mi olyan területet céloztunk meg, amelyre ugyan korlátozott mennyiségben, de annál magasabb minőségben van igény. A mi partnereink a hazai vetőmagtermesztés kiemelkedő szereplői, akik többször konzultálnak szakembereinkkel a termelési időszak alatt, és odafigyelnek a technológiai ajánlásainkra. A betakarítást közösen ütemezzük, nekünk pedig komoly feladatunk, hogy a több helyről beszállított anyagot egységesítsük, csomagoljuk, és exportra készítsük elő. Az ISO 9001 rendszerünk lehetővé teszi az azonos minőségű vetőmagok termelését és termeltetését, amit már a külföldi partnereink is nagyra értékelnek.

Üzem, gép

Ma már korszerű raktárbázissal, sőt, saját vetőmagüzemmel is rendelkezik a családi vállalkozás

Vetőmagágazatunk hajdanán jobb időszakot is megért. Milyen filozófia mentén lehetne ezt az ágazatot mégis újra felvirágoztatni?

– Mi mindig is pozitív jövőképpel tekintettünk a technológiai fejlesztésekre, és elkötelezettek voltunk (vagyunk) a vetőmagszektor fejlődése mellett. 1990-es alapításunk óta meghatározó szereplőként vagyunk jelen a hazai mezőgazdaságban, a vetőmagok termeltetésével, nagykereskedelmével és exportjával foglalkozunk, ma már ehhez korszerű raktárbázissal, sőt, saját vetőmagüzemmel is rendelkezünk. A mindennapi munka mellett azonban a legfontosabbnak a szakmai egyeztetéseket és az érdekképviseletet tartanám, főleg, ha ők segítséget nyújtanak az ágazat szereplőinek. Remélem, hamarosan megnyílnak a pályázatok a mezőgazdaság számára, mert nagyon sokan fejlesztenének, de önerőből ez nem lehetséges, legalábbis nem azon a szinten, ami a nyugat-európai versenytársakhoz való felzárkózást jelentené. A vetőmagágazat számára is jól jönne egy olyan jogcím, ami nemcsak a termelő-, hanem a feldolgozó-, kereskedőcégek számára is lehetővé tenné a vetőmagtisztítással, -kiszereléssel kapcsolatos gépek cseréjét és korszerűsítését. Sok kisebb cégnek jelentene kiugrási lehetőséget, főleg ha az ágazati stratégia számolna az összefogással, a hálózatosodással, és segítené a klaszterek marketingjét.

Legyünk egy kicsit jövőkutatók! Hol látná legszívesebben a hazai mezőgazdaságot, azon belül a vetőmagágazatot mondjuk egy évtized múlva?

– Szerintem mindannyian szívesen látnánk Magyarországot újra komoly vetőmag-exportáló pozícióban. Az aprómagok specialistájaként pedig a vetőmagágazat meghatározó szereplőjeként képzelem el magunkat, szeretném, ha minden általunk termeltetett kultúrában rendelkeznénk saját fajtával. A klímaváltozás és az ökológiai gazdálkodás elterjedése miatt a Kárpátmedence klímájához adaptálódott génállomány felértékelődik, és bár a modern termesztési célok lényegesek, mintha egy kicsit elfeledkeztünk volna a termésbiztonság és a stressztűrés fontosságáról. Örülnék, ha tíz éven belül teljesen megújulhatna a hazai vetőmagágazat, és a családi tulajdonú cégek stabilizálnák piaci részesedésüket. Hosszú távon a kutatási és fejlesztési területet tartom létfontosságúnak, ebben is szívesen támaszkodunk a magyar hagyományokra, fontosnak tartjuk a magyar egyetemek munkáját. A törzsanyagok előállításában és a saját fajták nemesítésében az elmúlt időszakban együttműködtünk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), amit a jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni. A jelenlegi fajtaválasztékunk mellett tíz év múlva már olyan fajtákat szeretnénk bíborheréből, lucernából, park- és takarmányfűfélékből kínálni, amelyek felvehetik a versenyt a nyugati és észak-európai fajtákkal. A hazai fajták és vetőmagok komoly hagyományokkal, széles adaptációs képességgel rendelkeznek, ez óriási érték, amely a klímaváltozással és a fenntarthatósági követelményekkel előtérbe fog kerülni. Érdemes mindezt átmenteni, mert csak erre építve érhetünk el tartós sikereket a jövőben. Egy fajtának akkor van értéke, ha el is lehet adni!Forrás: 

Forrás:

Agrárágazat-2023/09. lapszám cikke – 2023 szeptember 24. 

Interjút készítette: Sándor Ildikó

Megosztás

Kapcsolódó írások

Vetőmagok

Az alexandriai here termesztése

A növényt Magyarországon főként vetőmagjáért termesztik, túlnyomórészt az exportcélú vetőmagigény kiszolgálása miatt. Az alexandriai here honosítása néhány évtizedes múltjával az újabb kultúrnövények választékát gazdagította. Új

Elolvasom
Vetőmagok

Görögszéna – az ismeretlen ismerős

A görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.) géncentruma a Mediterráneum keleti része, a Földközi-tenger partvidéke, Észak-Afrika. A hazai nevezéktanban a görög lepkeszeg, ritkábban a fenégrék elnevezésekkel is

Elolvasom
Vetőmagok

A sokoldalú pohánka

A pohánka (Fagopyrum esculentum) érdekes, sokoldalú haszonnövény: zöldtrágya, élelmiszer és gyógynövény is egyben. Színes nevezéktannal rendelkezik, sokféle név jelöli ugyanazt a növényt. Tájegységtől függően gyakran

Elolvasom
Vetőmagok

A takarmányfű-keverékek

Általában úgy tartotta a szakirodalom, hogy sokkal kisebb kockázattal és több előnnyel jár a tavaszi vetéshez képest a nyár végi telepítés. Újra megdőlni látszik az

Elolvasom
Vetőmagok

Vetőmagkezelési eljárások

Az 1960-as évektől kezdve általánossá vált a vetőmagok nagyüzemi csávázása. Ezzel egy időben indultak meg azok a kutatások is, amelyek a vetőmagvak stimulálásával foglalkoztak. A

Elolvasom
Vetőmagok

A bíborhere vetőmagcélú termesztése

A bíborhere (Trifolium incarnatum L). sokoldalú növény. Az egyéves, áttelelő pillangós virágú szálastakarmány mezőgazdasági szerepe növekedhet az éghajlatváltozás miatt. Nemcsak a talaj termékenységét javító zöldtrágyanövény,

Elolvasom

Parkfű kategóriák

Szűrők

Szűrő

Kiszerelések

Kiszerelés

Kalkulátor használata:

Adja meg a füvesítendő terület szélességét és hosszúságát. A kalkulátor kiszámolja hány kilogramm parkfűmagra lesz szüksége.

Parkfű kategóriák

Szűrők

Termek

Kiszerelések

Termek-at

Parkfű kategóriák

Szűrők

magic címke

Kiszerelések

magic súly

Parkfű kategóriák

Szűrők

profi címke

Kiszerelések

profi súly

Parkfű kategóriák

Szűrők

Ebben a kategóriában nincsen elérhető szűrő.

Takarmánynövények
kategóriák

Szűrők

takarmanyfű-cimke
takarmanyfű