A kétmenetes aratás

A kétmenetes aratás a közelmúltig csekély jelentőséggel bírt. Rendre vágásból, kaszálásból és rendről aratásból áll a munkafolyamat. Napjainkban leggyakrabban az alternatív növények vetőmag-szaporításánál alkalmazzák. A pergésre hajlamos, egyenetlenül érő kultúrák szemtermésének utóérése így természetes. Az ökológiai vetőmag-előállításban Nyugat-Európában újra széles körűen kezdik alkalmazni a kétmenetes betakarítást.

MIÉRT FONTOS ESZKÖZ?

A fűfélék, herefélék, hüvelyesek és zöldségfélék vetőmagcélú termesztésénél egyre-nagyobb szerepet játszik majd a kétmenetes betakarítás, főleg, ha tovább szigorodnak a vegyszeres érésgyorsítás és állományszárítás lehetőségei, és tovább gyorsulnak a hatóanyag-kivonások. A diquát-dibromid eseti és szükséghelyzeti felhasználása csak későbbre halasztja, de nem oldja meg az alapproblémát. A kétmenetes aratás hátránya viszont, akárcsak a módszer, régről ismert. Aratás alatt kétszer kell jó időnek lennie, kétszer kell szerencsésnek lennünk. Ha a renden száradó növény megázik, kíméletesen át kell forgatni. A rend minden mozgatása pergési, idő- és pénzveszteséggel, ill. költségnövekedéssel jár. A korszerű, forgókosaras rendszerű rendképzők (pl. a finn ELHO termékei) már sokkal kisebb veszteséggel dolgoznak, a szőnyegrendek kíméletesen átforgathatók velük. A rendre vágás legnagyobb előnye viszont, hogy optimális utóérést tesz lehetővé, természetes módon.

METÓDUSOK, ESZKÖZÖK

A rendre vágást követően a növény 6-8 napot szárad. A rend jobb átszellőzése miatt érdemesebb az adott kultúrát magasabb tarlóra kaszálni, rendre vágni. Különösen igaz ez a fűfélékre és a hüvelyesekre. Kaszáláskor a rendek szélességét, magasságát össze kell hangolni a rendelkezésre álló felszedőadapter munkaszélességével. Nagyon fontos kiegészítők a rendre vágó kaszák rendterelő lemezei (rendterelők, rendszűkítők), amelyek mindezt lehetővé teszik. Jó, ha átgondoljuk a kétmenetes betakarításban részt vevő munkagépek nyomtávjait is. Megfelelő magasságú, jól szellőző, gyorsan száradó, szennyeződésmentes rendet kell kapjunk.

A rendre kaszálás, rendre vágás és a kétmenetes betakarítás mindennapos a friss zöld és a tartósított szálas takarmányoknál. A dobos vagy tárcsás, szársértős kaszák gyakrabban fordulnak elő a hazai gazdaságokban, elterjedt és ismert gépei a szálastakarmány-betakarítás gépsorának, akárcsak a rendterítők, rendsodrók. A vetőmagcélú termesztés szempontjából a legjobb minőségű rendre vágást az alternáló kaszák teszik lehetővé. Az önjáró alternáló kaszák korábbi alapgépe volt a Hesston és kelet-német társa, a Fortschritt E 300as széria. Az idősebbek és a középgeneráció tagjai talán még emlékeznek ezekre a gépekre, még ma is sok dolgozik belőlük.

Újra népszerűvé válnak

AZ ALTERNÁLÓ KASZÁK

…újra nagyobb népszerűségnek örvendenek, egyrészt a vetőmagcélú kétmenetes aratás, másrészt a friss zöldtakarmány etetés újbóli népszerűvé válása miatt. Német (BB Umwelttechnik, Kersten-Kema, Sauerburger, AB-ESA), olasz (Enorossi, BCS Group, Gaspardo Maschio) és török gyártók dominálnak a piacon. A gyártmányok szinte minden igényt kielégítenek, hátsó és mellső felfüggesztésű gépeket, kaszakombinációkat kínálnak a munkaszélességek teljes spektrumát lefedve. Érdemes megemlítenünk a családi tulajdonban lévő német Schumacher céget, ami európai kaszagerendely- és kasza-szerkezet-gyártóból igazi multinacionális vállalkozássá nőtte ki magát. Termékei az egész világon megtalálhatók, folyamatosan fejleszti alternáló kaszaszerkezeteit, amelyek sok gyár termékeiben visszaköszönnek.

Az alternáló kaszák kaszaszerkezeteiben a mozgópengék alternáló mozgást végeznek, az ujjközökbe kerülő növény szárát a mozgópengék az állópengéknek ütközve elvágják. Az állópengéket az ujjgerendára csavarozzák, a mozgópengéket pedig szegecselik a kaszasínre. Az egyes konstrukciók sokféle ujjosztással készülnek. A kaszaszerkezet főbb szerkezeti részei: ujjtartó gerenda, kaszaujjak, kaszasín, állópengék, mozgópengék, kaszaleszorítók. Ez a műszaki megoldás a gabona-vágóasztalok miatt is ismerős, széles körben elterjedt. A legtöbb neves gyártó már az élezéshez és karbantartáshoz szükséges célszerszámokat és élezőberendezéseket is kínál a kaszák mellé. Ezekkel korszerűen és hatékonyan karbantarthatók a kaszaszerkezetek.

GYÁRTÓISMERTETŐ

Az új gyártású önjáró gépek közül mindenképpen említésre méltó a kanadai MacDon. A cég teljes körű termékpalettával rendelkezik és a piaci folyamatokra reagálva 2018-tól szorosabb együttműködést folytat a John Deere-rel az önjáró rendre kaszáló gépek terén. A kétmenetes aratáshoz a kisebb gazdaságok számára szintén kínál megoldást. Önjáró kaszálógépe fordítható kezelőszervekkel és üléssel, rugózott hátsó tengellyel készül, ami tolt üzemű adapterek üzemeltetését is lehetővé teszik nagy munkasebesség mellett. A MacDon rendről arató adaptert is kínál, a Pick Up PW8-as adaptere hasonló az európai gyártmányokhoz. A MacDon az alacsony növésű, dőlt vagy fekvő növényekhez is gyárt vágóasztalokat, a flexibilis, szalagos vágóasztalok egyik specialistájának számít.

Ideális választás, ha nagy területet kell rendszeresen rendre kaszálni
A Kersten-Kema alternálókasza-megoldása

Szintén kanadai a Honey Bee, ami gyors, felhasználóbarát és költséghatékony eszközt fejlesztett ki. A Honey Bee ST termékcsalád egy alternáló kasza, aminek a gumihevederes szállítószalagja rendet képez a lekaszált növényekből, igény szerint bal, jobb oldalra vagy akár középre, ha azt a traktor hasmagassága megengedi. Ideális választás, ha nagyobb területet kell rendszeresen rendre kaszálni, de önjáró gépet még nem érné meg beszereznünk. A kaszálóadapter a traktor fronthidraulikájával és mellső TLT-lehajtásával üzemeltethető. Ha az erőgépünk fordítható fülkével vagy kezelőszervekkel, üléssel rendelkezik, a kaszát a hátsó hidraulikáról és kardánhajtásról is működtethetjük, tolt üzemben. Így jobban rálátunk a kaszálandó területre. Huzamosabb használatnál érdemes irányváltós gumizást választanunk. A rendre kaszálásnál amúgy is jobban oda kell figyelnünk a gumizásra és a nyomásértékekre, érdemes kímélő abroncsozást és alacsonyabb nyomást választanunk. A Honey Bee ST választható munkaszélességei: 4,6-6,4-7,6-9,1-10,9 méter.

Alacsony növésű, dőlt vagy fekvő növényekhez is
3, 4-5 méteres munkaszélességben több szekcióban, több tucat bedobóujjal

RENDRŐL ARATÁS

A rendről aratás speciális adaptert igényel. A kimondottan rendről aratáshoz tervezett asztalok illesztőkerettel szinte bármilyen gyártmányú és típusú kombájnra felszerelhetők. A legtöbb növénynél univerzálisan használhatjuk őket, a leggyakrabban repce-, fű- és herefélék, borsó- és babkultúráknál találkozhatunk velük. Segítségükkel minimális veszteségek mellett betakaríthatók a renden száradt növények. A jobb talajkövetés és a szennyeződésmentes betakarítás miatt a legtöbb konstrukciónál szériafelszereltség vagy választható kiegészítő az adapter-támasztókerék. A rendfelszedő adapterek gyorsabb aratást, akár 10 km/h sebességet is lehetővé tesznek. Ez persze nagyban függ a területi adottságoktól és az arató- és cséplőgépek motorteljesítményétől. Az utószáradt növényt a rugós boronaujjakhoz hasonló bedobóujjak továbbítják, amit gumihevederre szerelnek. A behordó gumiheveder általában több részből áll. A legtöbb cég termékeinél megfigyelhető a gumiszalagok sebességarányos hajtása, ami az egyenletes anyagáram és a kombájn egyenletes terhelésének, a minőségi cséplésnek és magleválasztásnak a legfontosabb előfeltétele. A munkasebesség automatikusan igazodik a menetsebességnek megfelelően. A német Ziegler cég 3, 4 és 5 méteres munkaszélességben kínálja Pick Up eszközeit. A 4 méteres változaton például 9 szekcióra osztott a gumiszalag, egyenként 36 darab bedobóujjal szerelik őket. A Ziegler a rendről arató asztalon kívül vágóasztalokat, betakarító adaptereket, vágóasztalkocsikat és egyéb kiegészítőket (pl. oldalkés, repcetoldat) gyárt, a legtöbb nagy kombájnmárka beszállítója a német piacon.

A Claas Swath Up rendről arató adaptere
A Technomais adaptere nagy segítség a kisebb gazdaságoknak is

A Claas gyári kínálatában szintén szerepel rendről arató adapter, a Claas Swath Up. A jó minőségű felszedőujjak és gumiszalagok veszteség-, talaj- és kőmentes felszedést tesznek lehetővé. A tisztább termény csökkenti az aratási veszteséget, és kíméli a betakarítógépet, ami idő- és energia-megtakarításhoz vezet. A tisztább vetőmag pedig jobb vetőmagminőséget tesz lehetővé. Az anyagot minden konstrukciónál behordócsiga továbbítja a kombájn ferde felhordójára. A John Deere szintén szerepelteti a gyári opcionális kiegészítők között saját modelljét. Az olasz Technomais cég 3, 4, 5, 6 méteres adaptereket kínál. Igazi műszaki kuriózum a német AB-ESA adaptere, ami a kisebb gazdaságoknak jelenthet nagy segítséget. A cég nem különálló adaptert gyárt, hanem átalakítókészletet, amivel a legtöbb gabona-vágóasztal átszerelhető, átalakítható rendről történő aratásra.

Nagy utat tettünk meg a deszikálószerekkel és a modern arató és cséplőgépekkel. A mai modern kombájnokban ülve elfelejtjük, hogy az első önjáró gépet a Claas is csak 1953-ban dobta piacra (Claas SF). Előtte sokáig csak a kétmenetes aratást tette lehetővé a műszaki háttér. Nem véletlen, hogy a Claas meghatározó szakmai gyártó maradt a zöld- és szálastakarmány-betakarítás területén is. A kétmenetes aratás a vegyszermentes, ökológiai vetőmagtermesztésében és a speciális kultúrák vetőmagcélú szaporításában juthat jelentőséghez. Valószínűleg nem divat, hanem újra fontos technológiai elem lesz a kétmenetes aratás, a természetvédelem és az élővilág védelme nyitott teret a visszatérésére.

Söjtöri Andor

Megosztás

Kapcsolódó írások

Szezonális hírek

A mezőgazdaság, mint ökológiai rendszer

A szigorodó előírások, a romló pénzügyi környezet és a környezetvédelmi szigorítások miatt eddig is egyre nehezebb körülmények között kellett gazdálkodásunkat tervezni. A rekordmagas energia- és

Elolvasom
Szezonális hírek

A takarmányfű-keverékek nyár végi vetéséről

A mezőgazdasági takarmányfű-keverékeket, köztük a kimondottan legelők vagy kaszálók telepítésére összeállított keverékeket, hasonlóan a többi pázsitfüvet és pillangóst tartalmazó keverékekhez, tavasszal és nyár végén is

Elolvasom
Mustár virága
Szezonális hírek

A mustár termesztésének háttere

A mustár évszázadok óta közismert növény, széles körben használt fűszer és élelmiszeripari adalékanyag, népszerű zöldtrágyanövény. Sokkal nagyobb lehetőségeket rejt magában, mint amire jelenlegi vetésterülete enged

Elolvasom
Szezonális hírek

Alternatív növények

Ökológiai és társadalmi-gazdasági érdek a vetőmagtermesztés kiszélesítése Magyarország éghajlata az alternatív növények termesztésére kiválóan alkalmas, ráadásul a vetőmagtermesztés is nagy hagyományokkal rendelkezik hazánkban. Először is

Elolvasom
Szezonális hírek

Érdemes a vetőmagjáért termeszteni

A lucerna az egyik legértékesebb takarmánynövényünk A kékvirágú lucerna (Medicago sativa L.) évelő pillangósként fontos szerepet tölt be a tömegtakarmány-termelésben, de egyre nagyobb jelentőségre tesz szert

Elolvasom

A bíborhere termesztési tapasztalatai

Az egyik legértékesebb takarmánynövényünk az 1770-es években honosodott meg hazánkban, Tessedik Sámuelnek köszönhetően. Hamar elterjedt, mint alaptakarmány, mert szénaként, szenázsként, szilázsként, lisztként és pelletként egyaránt lehetséges a hasznosítása.

Elolvasom

Parkfű kategóriák

Szűrők

Szűrő

Kiszerelések

Kiszerelés

Kalkulátor használata:

Adja meg a füvesítendő terület szélességét és hosszúságát. A kalkulátor kiszámolja hány kilogramm parkfűmagra lesz szüksége.

Parkfű kategóriák

Szűrők

Termek

Kiszerelések

Termek-at

Parkfű kategóriák

Szűrők

magic címke

Kiszerelések

magic súly

Parkfű kategóriák

Szűrők

profi címke

Kiszerelések

profi súly

Parkfű kategóriák

Szűrők

Ebben a kategóriában nincsen elérhető szűrő.

Takarmánynövények
kategóriák

Szűrők

takarmanyfű-cimke
takarmanyfű